Compositie

· Bijgewerkt op 11 mei 2021 ·

Compositie is …
… aandacht trekken, vasthouden en sturen
… indelen: verbinden en scheiden
… en ordenen: volgorde, hoofd- en bijzaken, voor- en achtergrond, centraal staand en randverschijnselen, overzicht, contrast, herkenbaarheid,
… en sfeer: ruimte, ritme, kleur, rondingen, typografie, rust

compositie

© Martin Sijbesma

Compositie, de plaatsing van de juiste elementen op de juiste plaats, helpt de bezoeker het antwoord te vinden op de vragen
Waar ben ik?, Waar gaat het over? en Wat kan ik hier?.

Herkenning

Het logo, de slagzin, de kleuren, de ordening, er zijn veel mogelijkheden om de bezoeker binnen 6 seconden een indruk te geven op welke website hij/zij terecht gekomen is. En slaat dat aan, dan krijg je als vormgever meer tijd om de aandacht te sturen naar waar je ‘m hebben wilt.

Er zijn een aantal regels, conventies, die een ontwerper dan goed kan gebruiken. De bezoeker van een website kent ze ook, uit ervaring. De verwachtingen over wat herkenningspunten zijn en waar deze op de webpagina staan zijn bijna universeel:
· de paginakop vertelt op wat voor site je bent
· het hoofdmenu geeft overzicht van de inhoud
· titel, subtitels en afbeeldingen verklappen de inhoud
· vorm en kleur van linkjes gaven aan waar je op kunt klikken
· namen van linkjes zeggen waar je terecht komt.

Sluit zoveel mogelijk aan bij de ervaring van de bezoeker. Laat hem of haar niet onnodig hoeven zoeken.

Navigatie

Navigatie is een essentieel onderdeel van de compositie. Het menu is een soort van inhoudsopgave en de menu-items zijn de belangrijkste rubrieken van de site.

Bij drukwerk heb je snel overzicht. Wat je in handen hebt, dat is het. De voorpagina met de titel geven een eerste indicatie. Een inhoudsopgave, hoofdstukindeling en paginanummering zijn vaste prik. De lezer zich kan makkelijk oriënteren.

Van een website zie je alleen de openingspagina. Of, voor wie via ‘n zoekmachine binnenkomt, een van de inhoudspagina’s. Een totaaloverzicht ontbreekt. De navigatie biedt houvast. Op iedere pagina van een website moet deze houvast, herkenbaar, te vinden zijn.

Hoe ga je dat voor je site organiseren? Wat voor menu maak je? Horizontaal of verticaal menu? Uitklapbaar submenu of gelaagd? Een kruimelspoor, sitemap, zoekfunctie? Waar zet je het neer? En hoeveel ruimte krijgt dat alles?

Aandacht

Het belangrijkste, dat waar het om gaat, staat centraal. Prominent in beeld, vooraanstaand. Bijzaken staan aan de zijkant.

In Visueel ontwerp staan meer technieken om de bezoeker mee te nemen in de website.

Kijk verder

  • Het boek Beeldtaal, hoofdstuk 4, Gestalt
  • Ontwerpen voor brochures
  • Met behulp van Eye tracking wordt onderzoek gedaan naar hoe een bezoeker waarneemt.

Vragen, opmerkingen?

* = verplicht veld


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.