Testen

· Bijgewerkt op 18 april 2021 ·

Reken voor het testen van je site minstens evenveel tijd als voor het bouwen. Deze wijsheid vertelde Rob van de Galiën tijdens een cursus JavaScript.

Interactie

Hoe meer interactie er met bezoekers is des te belangrijker is het om goed te kijken of dat ook allemaal werkt. Lukt het inloggen, komen formulieren goed terecht, draaien javaScripts naar wens, werkt het op alle browsers goed? En op mac’s, mobieltjes, pda’s?
Is de print-versie goed te lezen?

Drempelvrij

Door een website volgens (internationale) normen te bouwen is de site ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden kunnen een website dan met het toetsenbord bedienen. Blinden kunnen werken met apparatuur, die de tekst op het scherm voorleest. Er zijn braille leesregels die de informatie in braille weergeven. Er zijn browsers ontwikkeld die volledig spraak-gestuurd zijn.
Daarnaast zijn er ook tal van economische redenen om een website toegankelijk te maken, bijvoorbeeld het feit dat een website zonder meer (en dus zonder extra kosten) zichtbaar is op alle browsers, telefoons en andere platformen. Daarnaast heeft een toegankelijke site doorgaans kortere laadtijden en minder serverbelasting.

Code check

W3C, het World Wide Web Consortium, is in oktober 1994 opgericht met als doel het Web tot zijn volle potentieel te ontwikkelen. Binnen W3C spreken de vele internetspecialisten met elkaar af welke standaarden gebruikt gaan worden. Bedrijven, die browsers en andere software voor het internet maken, kunnen zich vervolgens op die standaarden richten. En bouwers van websites worden geacht aan standaarden voor XHTML, CSS en zo meer te voldoen.

Gebruikerstest

Een groep mensen wordt gervaard duidelijk geformuleerde opdrachten uit te voeren en om de ervaring die dat oplevert bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld bij MertixLab.
Binnenkort meer tekst …

Kijk verder:

Vragen, opmerkingen?

* = verplicht veld


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.