Webdesign

· Bijgewerkt op 18 april 2021 ·

Een Webdesigner is vooral een plannenmaker, een ontwerper en vormgever. Iemand wil communiceren via het wereldwijde web. Een webdesigner geeft vorm aan die communicatiewensen.

Webdesign is de naam voor het proces dat aan het daadwerkelijk bouwen voorafgaat. Dat is een belangrijk proces met veel overleg tussen de verschillende partijen die bij het ontwerp, de bouw en het onderhoud betrokken zijn.

Zeker, er zijn nog sites die door één persoon gedragen worden. Door enthousiastelingen die de techniek, de vormgeving en de inhoud geheel in eigen hand hebben. Zij hoeven niet te overleggen. Dat is makkelijk.

In de loop van tijd zijn er op het gebied van internetcommunicatie veel specialismen ontstaan. Tekstredacteuren, beeldbewerkers, cms-bouwers, php-ontwikkelaars, hosting bedrijven om er een aantal te noemen. Zij werken samen voor een goed resultaat.

Bij het maken van een website zijn verschillende partijen betrokken:
• een opdrachtgever, die er over denkt om iets met een website te gaan doen,
• een webdesigner die de wensen uitwerkt en concretiseert,
• gespecialiseerde sitebouwers die samen de site in elkaar zetten en vormgeven,
• een webredactie die de inhoud actualiseert en reageert op bezoekers en
• systeembeheerders die het technisch onderhoud verzorgen.

Stappenplan

Deze partijen moeten op een lijn zien te komen. Het uittekenen van die lijn, dat is de essentie van webdesign. Dit kan in een aantal stappen, zoals in het menu links staan aangegeven.

  1. het vaststellen van de doelen
  2. het functioneel ontwerp
  3. het logisch ontwerp
  4. het technisch ontwerp
  5. het visueel ontwerp

Het kan zijn dat er in de loop van het proces nieuwe wensen op tafel komen zodat de opdracht verandert. “Oh ja, ik zag laatst ergens een leuk gastenboek. Dat wil ik ook.” Het is dan van essentieel belang om terug te gaan naar het functioneel ontwerp, dat aan te passen aan de nieuwe wensen en van daar uit de draad van het webdesignproces weer op te pakken.

Het daadwerkelijke bouwen is een nieuwe fase in het proces waarmee de ontwerpfase wordt afgesloten. En betaald. De opdrachtgever is vrij om voor de bouwwerkzaamheden iemand anders te kiezen. De uiteindelijke presentatie van het ontwerp moet dan ook zo degelijk zijn dat, wanneer een andere webbouwer de klus verder uitvoert, het eindresultaat min of meer hetzelfde is.

Anyway, de eerste stap van het ontwerp is het bepalen van de doelen.

 

Vragen, opmerkingen?

* = verplicht veld


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.